chilonga
Inmiddels zijn we al zo'n 5 dagen in Chilonga, tijd om jullie eens even bij te praten. Afgelopen zaterdag konden we met een auto van het ziekenhuis meerijden vanuit Lusaka. Met een propvolle landcruiser werden we opgehaald door mr.Smart de driver. Wij zaten achterin op twee krappe bankjes tussen de dozen. Feike ontdekte dat hij zijn simcard kwijt was en dus reden we nog even terug naar eureka waar dat ding wonder boven wonder uit het beddengoed was geschud en op ons lag te wachten. Met een uurtje vertraging gingen we op weg om 7 uur lang dubbelgevouwen in die auto te zitten.
Maar ook dat overleefden we en aangekomen in Chilonga kregen we onze kamers gewezen in het guesthouse. We hebben een kapotte douche en de keuken delen we met een heel stel Zambianen, maar met Hannahs kunstwerk aan de muur en wat foto's is het best gezellig.
Door dr. Pauline en Lonnie werden we enthousiast ontvangen en we schoven meteen aan bij de barbecue. Heerlijk met een wijntje en Lonnies superlekkere steaks in de tuin was wel een hele fijne aankomst. Zondag hebben we alles ingericht en met de andere 2 Nederlandse studentes een wandeling in de bergen hierachter gemaakt. De omgeving is echt schitterend en we zijn al aardig bruin nu!
Maandag ging dan het echte werk in het ziekenhuis beginnen. We hebben een schema gemaakt waarin Feike voorlopig met dr. Vincent, een Franse internist meeloopt, en vooral de interne patiënten ziet en mee doet in de HIV-kliniek. Marije loopt voor de komende tijd met dr. Pauline mee en doet dan vooral de kinderafdeling en chirurgie van de mannen.
Het co-schap bevalt tot nu toe goed, we hebben allebei een fijne begeleider en er is genoeg te zien en te doen. Heel veel HIV en tuberculose patiënten, af en toe gewoon een gebroken pols (gestruikeld bij het wegrennen voor een slang, echt waar :) en Marije heeft zich al een beetje mogen uitleven op de OK en twee pussende abcessen opengesneden. En Jordy, het was ook erg leuk om te zien dat de kaarten met aanbevelingen naar aanleiding van ons malariaonderzoek regelmatig gebruikt worden!
Verder zijn we ook heel enthousiast aan het huishouden geslagen. Water koken om te drinken, kleding met de hand wassen en als er stroom is onze telefoon opladen. De tomaat-uien gerechten smaken ook prima (Feike's pesto is briljant!) en er zijn lekkere bananen, avocado's en eieren. We zijn wel heel blij met onze mijnwerkerslampen want de stroom valt elke avond een paar uur uit en dan is het echt pikdonker hier. Ons fototoestel is wel weer bruikbaar, maar uploaden is met deze stroom en internetverbinding erg lastig.
Mr. en mrs. Magawa van het weeshuis kwamen ons gister opzoeken. Het was erg leuk hen te zien en zij zijn zo enthousiast met hun project, zondag gaan we naar het weeshuis en naar de kippenfarm om jullie kippen te bekijken. Zelf hebben we trouwens ook al een huisdier opgelopen. Het bleek dat er een kat bij het guesthouse was inbegrepen. Eerst hebben we geprobeerd om hem af te poeieren maar inmiddels vinden we hem wel leuk. En dus eet hij nu ook 100% vegetarisch! Of hij moet af en toe een muis vangen maar die indruk wekt hij bepaald niet.
Vandaag mijn verjaardag, dank voor alle felicitaties en jullie cadeautje! het is een gewone werkdag alleen vanavond komen renee en tanja chocoladepudding eten:)
Tot de volgende keer!
Groetjes en liefs van Feike en Marije
Ps. sms'jes komen af en toe aan, we hebben hier steeds volop bereik!
Hey Marije en Feike,
Leuk om weer een bericht te lezen! Marije (voor de tweede keer) gefeliciteerd met je 5e 20e verjaardag (toch)!
Greetz,
Stefan
PS Succes met het uploaden van foto's :)
hoi allebei
Marije nogmaals gefeliciteerd,nogmaals als het sms is aangekomen.Het klinkt allemaal erg goed,goed dat jullie meer te doen krijgen en ook kunnen doen dan tijdens je coschappen hier. Je frans zal er wel op vooruit gaan Feik, praten de patienten ook frans of alleen de plaatselijke taal?Kortom we blijven erg benieuwd.
Geniet ze en veel plzier met de verjaardag vandaag,
ik ga zo weer eens aan mijn gewone ollandse middagspreekuur beginnen.
Liefs
Lieve schat,
Van harte gefeliciteerd met je 23ste verjaardag'
En dat in het verre Zambia. en wij zijn goed aangekomen in Pava. We hebben hier je verjaardag al gevierd met lekker gebakken cake van Noemi. We waren vanmorgen om vier uur pas hier omdat het vliegtuig in Dortmund vier uur vertraging had.
Maak er samen met Feike en alle mensen om je heen een fijne dag van. Ook de felcitaties van allemaal hier. Dikke kus. papa en mama.
Lieve Feike en Marije!
Dat is een mooie verjaardagstraktatie: een reisverslag! Ik merkte dat ik er naar begon uit te zien. Het klinkt echt geweldig hoor! Ik mail ook nog wel even "gewoon". Fijn ook dat jullie kunnen internetten.
En... ik heb al vaak aan jullie mijnwerkerslampen gedacht. Nu eens kijken hoe lang de batterijen het doen!
Veel liefs en geniet vooral!
Marije... gefelicitaart!!!! Da's nou nog eens bijzonder. Je verjaardag in Zambia vieren. Daar net zulke lekkere taarten als in Nederland? Veel plezier!
Dikke smakkerd,
Reinier, Laura & Semmetje
Ha die Feike en Marije,
Marije: van harte gefeliciteerd!
Kijk uit naar jullie foto´s :-D
Dikke knuffel,
Nadeche
Lieve Twee,
Marije allereerst een hele fijne verjaardag gewenst!! Wel bijzonder voor de 2e keer in Zambia. Het klinkt allemaal weer prima wat jullie daar allemaal beleven!
Fijn dat het co-schap ook bevalt en dat de begeleiders leuk zijn.
Vandaag heb ik officieel mijn scriptie ingeleverd en daarmee ben ik dus echt klaar! Dit weekend even er tussenuit naar de Ardennen. Vanaf volgende week ga ook ik weer lekker de kliniek in en wel naar de IC neonatologie. Lijkt me wel weer erg leuk hoor.
Deze week had ik dat sollicitatiegesprek en ik ben door naar de volgende ronde!! Ook weer goed nieuws.
Geniet nog van vandaag Marije en wij kijken al weer uit naar jullie volgende verhaal.
Liefs,
Rob en Tas
Hallo Marije en Feike
Ik hoop dat alles goed gaat met jullie, met ons gaat het ook goed. V
.olgende week gaan we een mid weekje uit met opa en oma hopen op mooi weer .Marije van harte gefelliciteerd met je verjaardag en maak er wat moois dit jaar. De hartelijke groetjes van ons.En tot ziens in juni . Tom en Annet
Hee broer en Marije!
Marije nogmaals gefeliciteerd hè!! Leuk om weer een berichtje te lezen, ik was zo benieuwd naar hoe jullie het hadden. Het klinkt heel bijzonder allemaal. Die mijnwerkerslampen zijn trouwens ook een goed idee voor als wij naar Zuid-Afrika gaan. Geniet van alles en tot het volgende bericht! Veel liefs!
Marije GEFELICITEERD!!!!!!!!
Zal denk ik geen appeltaart zijn dit jaar maar wellicht wel een afrikaans gebakkie!
Ben erg benieuwd naar de foto's, hoop dat jullie ze op internet krijgen.
Gr,
Sven
Beste Marije en Feike,
Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag, Marije! En dat de chocoladepudding maar goed mag smaken. Met veel belangstelling lees ik jullie verslagen. Wat een prachtige ervaring! Ik hoop dat het jullie heel goed zal blijven gaan daar.
Groeten vanuit een koud en regenachtig Besozzo, Klaas
Via Fenneke kwam ik weer bij jullie reisverhaal terecht en ook al ken je mensen dan niet zo goed, is het toch interessant allerlei avonturen te lezen. Na jullie vorige bezoek heb ik nog tijden elke maand de avonturen van de beide artsen op Life at Chilonga gevolgd.
Na september kwamen er opeens geen nieuwe afleveringen meer. Zijn ze weer terug naar Engeland of wat is er eigenlijk mee gebeurd ?
Ik lees het wel weer eens.
groeten,
Bart van Hasselt (vader van Fenneke)
Leuk om te lezen zeg jullie verhalen, over beroemdheden (ga wel kijken hoor maandag) en over die zo andere wereld. Hebben jullie PSV gekeken, de return? Was drama hoor... Ik ga inmiddels ook bijna weg, nog ruim een week. Komende week ga ik 'ns kijken voor vluchten naar Livingstone. Laat het wel weten.
Doeidoei
Ha Marije,
Ik heb net je verhaal gelezen. Leuke belevenissen zeg!! Enne...kom op met pictures he van daar.
By the way, ook nog gefeliciteerd met je verjaardag.
Groetjes uit Krimpen,
Alet
heeej lieve lieden. Wat is de wereld toch een geweldige hoop kleiner geworden met al die digitale nieuwigheid. Leuk om te lezen en een beetje 'mee te beleven'. Hannah was helemaal beretrots om te lezen dat haar kunstwerk aan een Afrikaanse muur prijkt. En zo'n vegetarische poes hebben wij ook!Ze had longontsteking en moest medicijnen in een stukje worst maar madam lust geen worst......Geniet van al het goede en nieuwe en mooie om jullie heen. liefs daaaaaaaag
Beste Vrienden,
Leuk dat jullie op het continent waar ik vandaan kom. Het is mooi om te weten dat alles goed gaat. Ik heb wel verhalen van Nederlanders die naar Afrika zijn afgereisd en hun harten zijn verloren aan dat continent. Helaas kom ik uit een ander deel van Afrika maar dat is niet erg. Feike ben je aan het trainen voor Frankrijk. Ik verwacht niets minder dan hard fietsen de bergen op.
Geniet van de reis en maak er wat moois van.
gr. henry
Hallo Marije en Feike, een beetje als mosterd na de maaltijd (misschien wel lekker daar) Gefeliciteerd Marije. We genieten volop van jullie leuke verhalen geweldig zeg. Dat dubbelgevouwen zitten in een busje herken ik van de vriendin die in Zambia was en de verschillende geurtjes soms lekker soms ook niet.
Blijf lekker veel schrijven en geniet van al dat moois daar. Geweldig!
Liefs en groetjes